Kaksplus.fi

maanantai 24. elokuuta 2015

Kun lapsi pelkää

Varmaan kaikki äidit on joskus miettinyt samaa asiaa kuin minäkin viime aikoina. Isoveli, 2v 8kk pelkää nykyään monenlaisia asioita. Esimerkiksi imuri, ruohonleikkuri ja eläimet pelottavat häntä. Pelkkä imuroinnista puhuminen saa pojan juoksemaan sohvalle, ja kohta kuuluu: "Äiti, minua pelottaa."

Viime aikoina oon miettinyt, miten voisin tukea poikaani pelkojen kohtaamisessa. En halua pakottaa häntä kohtaamaan esimerkiksi koiraa tai ruohonleikkuria, mutta pikkuhiljaa yritämme yhdessä totutella pelottaviin asioihin. Olemme esimerkiksi yhdessä istuneet katselemassa kun mummi tai isi leikkaa nurmikkoa. Imuri on pojan mielestä pelottava silloin kun joku hakee sen esille, mutta hetken imuroinnin jälkeen hän haluaa itsekin imuroida.

Tässä kuvassa ei ole mitään pelottavaa.
Pelot kuuluvat lapsen normaaliin kehitykseen. Vanhempien ja muidenkin aikuisten tehtävänä on tukea lasta pelkojen kohtaamisessa. Pelkääminen ei ole heikkouden merkki, vaan se kertoo lapsen älykkyydestä ja kehittyneestä ajattelukyvystä. Tällaisia ajatuksia liittyen lapsen pelkoihin löysin tästä artikkelista, kun yhtenä päivänä surffailin netissä lueskellen lasten peloista.

Aikuisen tuen avulla lapsi oppii kohtaamaan pelottavia asioita. Me yritetään siis jatkossakin tutustua koiriin ja muihin pelottaviin juttuihin yhdessä, rauhalliseen tahtiin edeten. Yritän kertoa lapselle, että esimerkiksi imuri ei voi tehdä lapselle mitään pahaa, vaikka siitä iso ja vaihteleva ääni lähteekin. Kyllä hän sen tavallaan ymmärtääkin, mutta silti pelko vielä nostaa päätään joka kerta kun puhumme imuroinnista ja imuri otetaan esille.

Lapseni tulee varmasti aina pelkäämään jotain, kohteen vain vaihtuvat iän myötä. Kyllä minäkin pelkään, esimerkiksi sotaa ja koiria (erityisesti irti olevia koiria, koska pelkään niiden hyppivän mun päälle). Yritän tehdä kaikkeni, ettei pelkoni siirry lapselle, mutta kyllä hän jo nyt pelkää koiria.

Pelkääkö sinun lapsesi jotain? Miten autat lasta pääsemään pelon yli?

10 kommenttia:

 1. pelko kuuluu lapsen elämään ja se tosiaan vaihtelee iän myötä <3 Meillä 1 lapsista pelkäsi pitkään vessaan pöntölle menemistä,oli melkein 5v ennenkuin oppi tekemään myös sen ison tarpeensa :) samalla tavalla pikku-siskonsa pelkää samaa asiaa,menee varmaan omia aikojaan pelko-vaihe ohitse..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti jokainen lapsi joskus jotain pelkää. Mukava lueskella muiden lasten peloista, osaan ehkä itekin tulevaisuudessa paremmin suhtautua lapsen pelkoihin.

   Poista
 2. Hyvä kirjotus! Lapsena tosiaankin saattaa pelätä mitä ihmeellisempiä asioita. Joskus valitettavasti vielä aikuisenakin pelkää samoja asioita, kuten minä moottorikelkkoja. Ja pimeää. Muuten, tykkään sun blogissa just tästä, että kirjotat välillä tämmösistä vakavammistakin asioista. Ettei aina oo vaan sitä kattokaamitäostineilenkaupasta niinku aika moni blogi nykyään on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lotta! Mukava, että tykkäät. Mielelläni kirjottelen muutakin kuin vain pinnallisia juttuja, näistä pohdinnoista saan itekin paljon enemmän irti :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Meilläkin pelätään asoita tai ainakin A-muru ilmoittaa pelkäävänsä. Mummilan robotti-imuri on pahin kaikesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Selina! Robotti-imuri on kyllä erityisen pelottava, mikä on toki ymmärrettävää kun se niin arvaamattomasti liikkuu :D

   Poista
 4. Meillä myös pelätty imuria.siihen ehkä auttoi aika mutta myös se kun monasti jätin inurin lojumaan lattialle ja sillä sai leikkiä.ei pelkää enää imuria. Lapselle hyvä olis myös nimetä tunteita esim " mää ymmärrän että sua pelottaa,niin minuaki joskus pelottaa mutta imuroidaan yhdesä ni ei tarvi pelätä.." kovat äänet pelottaa."äiti kuuluuko siitä kova ääni" on aina kommentti ku joku uus juttu on kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo imuripelko on meillä kyllä vähän hassu, kun imuroinnin aluksi se imuri on tosi pelottava, mutta myöhemmin haluaa itse tulla imuroimaan. Isot äänet on kuulemma pojan mielestä pelottavia, itse on sen kertonut kun oon kysellyt että mikä imurissa tai ruohonleikkurissa pelottaa. Tunteiden sanottaminen auttaa, oon huomannut :)

   Poista
 5. Meillä pelkoja on tosiaan monesti aiheuttaneet nuo isot äänet!
  Imurit, isot ajoneuvot, lentokone taivaalla tai ukkosen paukahdus. Mä huomaan että mua itseäkin monesti kovat äänet vähän pelottaa, tai ainakin ärsyttää.. sehän voi liittyä myös ihan aistiyliherkkyyteenkin.

  Itse pelkään kuollakseni ampiaisia, siis en varmaan pelkää mitään niin paljoa!
  Meidän muksut onneksi lähinnä vitsailevat ja naureskelevat koko jutulle, en siis oo saanu mun pelkoa onneksi niihin tartutettua ainakaan pahasti :)

  Toivotaan, että teidänkin pelot helpottaa <3 nämä ovat haastavia arjen tilanteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemusten jakamisesta, Salla! Mukava kuulla muidenkin kokemuksia lasten peloista. Itse muistan lapsena pelänneeni aivan kuollakseni ukkosta, mutta se pelko on onneksi väistynyt. Sisarukset mulle naureskeli, ja sekös harmitti entisestään! Itse haluankin omien lasten kohdalla toimia niin, että en vähättele tai naura lapsen pelolle, koska ei hän sille mitään mahda.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)