Kaksplus.fi

perjantai 22. tammikuuta 2016

Lapsiperheiden uudet ruokasuositukset

Löysin tänään netistä uutisen, jossa kerrottiin lapsiperheiden uusista ruokasuosituksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusissa ruokasuosituksissa keskitytään lasten ruokakasvatukseen, lapsen syömään oppimisen tukemiseen ja korostetaan perheen yhteisten ruokailuhetkien tärkeyttä. Mun mielestä on tosi tärkeää, että lapselle opetetaan miten ruokapöydässä käyttäydytään. Lapselle tulisi tarjota mahdollisimman monipuolista ruokaa (meillä olisi tässä vielä paljon parantamisen varaa!) ja opettaa maistamaan uusia ruokalajeja. Perheen yhteisten ruokailuhetkien tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Lapsi oppii mallista, joten aikuisten terveelliset ruokailutottumukset ja hyvät käytöstavat siirtyvät yhteisten ruokailujen avulla helposti lapsille.


Yksi asia hyppäsi kuitenkin silmilleni tuosta uutisesta. Nimittäin uusien suositusten mukaan kiinteiden ruokien maistelu tulisi aloittaa 4-6 kuukauden iässä, jolloin kiinteät ruuat yhdessä äidinmaidon kanssa auttavat suolistoa ja puolustusjärjestelmää kehittymään. Näin myös lapsen elimistön sietokyky uusille ruoka-aineille kasvaa.

Olen molempien vauvojen kohdalla aloittanut kiinteiden ruokien tarjoamisen 3-4 kuukauden iässä. Syitä tällaiseen ratkaisuun päätymiseen on monia, mutta painavimpia taisivat olla korvike ja refluksi. Molemmat pojat ovat vauvana kärsineet refluksista, jonka vuoksi imetyksestä on siirrytty ensin pumpattuun äidinmaitoon ja sitten korvikkeeseen. Refluksivaivoihin helpotusta tuo paksumpi ruoka, jolloin ruoka ei pääse niin helposti seilaamaan mahasta ruokatorven puolelle. Niinpä aloitettiin kiinteiden maistelu ja lusikkaan totutteleminen hyvissä ajoin kun ei ollut muutenkaan enää mahdollisutta saavuttaa 6 kuukauden täysimetystä.


Huomasin molempien lasten kohdalla, että heillä oli herkkyyskaudet kiinteiden ruokien syömiseen juuri siinä neljän kuukauden iässä. Lusikka oli toki vauvalle aluksi outo, mutta oppiminen oli nopeaa ja ruokailut muuttuivat nopeasti helpoksi ja siistiksi puuhaksi. Pikkuveli ei oo koskaan tykännyt ruokalapusta, mutta se ei ole ollut ongelma, koska hän syö niin siiististi. Suu aukeaa isolle, eikä houkuttelua tarvita. Uskoisin, että varhaisella kiinteiden aloituksella on ollut tähänkin vähän vaikutusta.

Meidän lapsilla ei oo koskaan tullut mitään allergiaoireita ruuasta eikä kiinteiden ruokien varhainen aloitusikä tuonut mitään ongelmia tullessaan. Olenkin todella onnellinen siitä, ettei meidän ole tarvinnut stressata allergia-asioista tai muusta sellaisesta. Ymmärrän, että vaikeat allergiat lapsella vaikuttaa koko perheen elämään ja lapsen ruokajuttuihin keskittyminen vie paljon voimia.


Mitä mieltä sinä olet uusista lapsiperheiden ruokasuosituksista?

Ps. Blogin päivittäminen on mukavampaa kuin esseen kirjoittaminen. Nämä postaukset valmistuu paljon nopiammin, vaikka opiskelukin on kyllä kivaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)