Kaksplus.fi

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Päivähoidon aloitus 1-vuotiaana

Huomenna se alkaa. Uusi arki meidän perheessä.

Äitin ajatukset on tällä viikolla ollut aika paljon tulevissa jutuissa, niin uuteen kouluun liittyvissä asioissa kuin pienimmän päivähoitouran aloituksessa. Yritän parhaani mukaan keskittyä tähän hetkeen, mutta valitettavasti ajatukset seilaa omia menojaan.

Pikkuveli aloittaa päivähoitouransa perhepäivähoitajalla, joka on meille entuudestaan tuntematon. Valitettavasti ei vielä saatu poikia samalle hoitajalle, jolla Isoveli nyt on. Onneksi syksyllä eskareiden alkaessa tämän tutun hoitajan ryhmästä vapautuu paikka, joten Pikkuveli vaihtaa sitten hoitopaikkaa. Syksyn alkuun asti meidän täytyy kuskailla poikia eri paikkoihin hoitoon, mikä on kyllä vähän työlästä, mutta onneksi molemmat hoitopaikat on suhteellisen lähellä kotia (autolla täytyy kuitenkin mennä). En kyllä tiiä onko mulla mitään oikeutta sanoa kuskaamisen olevan työlästä kun mies kuitenkin hoitaa sen homman, ainakin useimpina päivinä.

Äiti ajatteli kuvata blogiin vähän hoitoon lähteviä varusteita...
Mua mietityttää muutamat asiat tässä päivähoidon aloituksessa ja ajattelinkin kirjotella niistä vähän tarkemmin. Voisin sitten myöhemmin kirjottaa uuden postauksen ja kertoa miten pojalla on sujunut hoidossa, jos tämä aihe kiinnostaa. Nukkumien on yksi semmonen tärkeä asia, joka vähän huolettaa. Pikkuveli on hyvä nukkumaan, mutta nukahtaminen varsinkin päiväunille on välillä vähän vaikeaa. Ajoittain joudun nukuttaa vauvan viereeni meidän parisängylle, kun muuten ei uni tuu silmään. Hoidossa moinen ei kyllä tuu onnistumaan.. Pikkuveli nukkuu vielä kahdet päiväunet päivässä, joten ensimmäiset taitaa osua aamupäivän ulkoilun kanssa samoihin aikoihin ja hän voi nukkua rattaissa, mutta iltapäivän toisille unille nukahtaminen onkin vähän arvoitus.

Ruokailut mietityttää myös. Poika kun on armoton sihtikurkku, eikä ruuassa saa olla mykyjä lainkaan. Hoitaja tietysti haluais päästä halvalla ja helpolla, joten Pikkuvelikin söisi samaa ruokaa kuin muut hoitolapset. Onnistuuko se, kun kotonakaan ei ole syöty vielä mannapuuroa lukuunottamatta samoja ruokia perheen kanssa? Vai syöttääkö hoitaja pojalle purkkiruokia päivästä toiseen? No, onneksi poika on hyvä syömään silloin kun ruoka on hänen mielestään oikeanlaista eli riittävän sileää. Aamupuuroannoksetkin on niin valtavia, että äitin mahaankaan ei semmoset uppoa ja suu aukeaa kuin linnunpojalla oottamaan uutta lastia ;)

...ja sitten hän sai pienen apurin mukaan touhuun.
Ulkoilujuttuja oon kans mietiskellyt. Hoitajan sanojen mukaan he käyvät usein kävelylenkeillä ja silloin tällöin lähipuistossa. Mielessäni mietin, että onneksi Pikkuveli on vielä niin pieni, että pääsee rattaissa noille kävelylenkeille, ilmeisesti 2-vuotiaat "joutuu" kävelemään. Onkohan siinä hoitajalla taka-ajatuksena lasten väsyttäminen päiväunia varten? :O

Tässä vähän listaa siitä, miten me on valmistauduttu alkavaan päivähoitoon. Josko siitä olisi vaikka apua jollekin muulle samassa tilanteessa.
- Ostettu lisää hoitoon sopivia perusvaatteita. Niitä tarvinnee suht paljon, kun hoitorepussa olisi hyvä olla koko ajan 1-2 vaatekertaa varalle. Pikkuveli ei vielä syö itse, joten ruokailuissa vaatteet ei sotkeennu, jos ei tule yökkimistä liian karkean ruuan vuoksi. Varavaatteita on kuitenkin hyvä olla.
- Ostettu lisää vaippoja, jotta voi viedä hoitajalle kerralla koko pussin.
- Totuteltu uniriepuun eli norsurättiin. Pikkuveli sai joululahjaksi rätin, jonka toivoisin auttavan äidin/isin ikävässä ja nukahtamisessa.
- Annettiin pojalle yksivuotislahjaksi hoitoreppu. Poika on niin pieni, että hänellä ei ollut vielä toiveita, joten ostettiin reppu joka on äitille mieleinen ;) Fjällrävenin Kånken siis, mustana totta kai! :D
- Hoitoreppuun ostettiin myös uusi tutti, jota on tarkoitus säilyttää sielä aina. Siis silloin kun ei hoidossa tarvita. Onpahan tutti aina mukana hoidossa, se kun on vielä aika tärkeä kapistus nukkumaan mennessä ja harmin tullessa.

Hmm, tää tutti on aika jees. Ja mitäs äiti on tänne pakannut?
Näistä mun postauksista tulee nykyään aina romaaneja. Kirjottaminen on niin kivaa. Jos sulla tuli mieleen jotain kysyttävää niin kysy ihmeessä. Kommentit on bloggaamisessa parasta :)

10 kommenttia:

 1. Monesti lapsi kyllä sopeutuu hyvin hoitoon ja kotona vaikealta tuntuvat asiat saattavat kuitenkin sujua helposti. Meillä Aava on aina ollut huono nukahtamaan päikkäreille, mutta hoidossa nukahti muiden kanssa tosi helposti! Nyt vasta on tullut vastustelua ja nukuttaminen on saattanut kestää kauankin. Jospa teilläkin sujuisi ongelmitta :) Tuttiakaan ei ole hoidossa tarvittu, vaikka se alussa aina mukana olikin. Ei osannut sitä pyytää, eikä sitä ollut muuten vain annettu niin hyvin oli pärjännyt ilman! Hyviä vieroituspaikkoja nuo hoidot siis jos pitää esim tutista päästä eroon ;) Tsemppiä uuteen arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu uskon kyllä että hyvin menee, ja pikkunen sopeutuu ihan hyvin. Äiti vaan mietiskelee valmiiks kaikkia asioita ja pienetkin jutut saa suuret mittasuhteet. Kiitti kommentista, Laura!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Tottumista tää kyllä vaatii, että on ite kotona opiskelemassa ja lapset hoidossa.

   Poista
 3. Tsemppiä teille kaikille. <3 hyvin se menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Täytyy vain luottaa että hyvin se menee!

   Poista
 4. Minäkin tsemppaan, että vaikka äiti miettii kaikkea, niin kyllä se hyvin sujuu. Meillä ainakin on mennyt aina yllättävän hyvin. :)
  Mutta kannattaa kyllä jutella hoitajan kanssa heti noista ruokailuun liittyvistä asioista. Usein hoitajat kunnioittavat myös kodin toiveita, jos ne eivät ole aivan mahdottomia ;)
  Kirjoittelepa sitten uudesta arjesta, kun olette päässeet sen alkuun!

  Liikuntahan tekee vain hyvää! Ja jos lapsi ei jaksa kävellä, niin ei kai hänen kanssa voi mennä puistoon tai hänet on otettava rattaisiin, joten eiköhän sekin asia suju :) Hoitaja varmasti oppii tuntemaan lapset..ja uskon, että kävelyretkikin on kiva rupatteluhetki koko hoitopoppoolle!
  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tsempeistä! Kyllä oli hyvin mennyt ainakin ensimmäinen hoitopäivä ja hyvällä mielellä jäi tänäkin aamuna hoitoon. Totta kai olen infonnut hoitajaa nukkumiseen ja ruokailuun liittyvissä asioissa, eihän hän muuten tietäisi niistä mitään.

   Totta kai yksivuotias saa olla kävelyretkillä rattaissa, varmasti viihtyykin siinä erityisen hyvin.

   Poista
 5. Hyvinhän pikkuisella oli tuntunut sujuvan, jospa jatkossakin :) reipas poika <3 mutta tsemppiä jatkoonkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle avusta, olet kultainen! <3 Hyvin oli mennyt ja äitiä oli vastassa illalla nauravainen poika. Hän on niin reipas ja rakas! <3

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)