Kaksplus.fi

torstai 17. maaliskuuta 2016

Minkälaisia kenkiä 1-vuotiaalle kesäksi?

Oon tässä lumien sulaessa ja kevään koittaessa pohtinut tulevan kevään ja kesän kenkäjuttuja. En omia (tekis kyllä mieli mennä jos ostamaan uudet tennarit itellekki), vaan lasten ja erityisesti tuon pienemmän taaperoisen kenkäasiat on pyöriny mielessä.

Pikkuveli on ihan viime päivien aikana alkanut kävelemään. Just eilen miehen kans todettiin, että nyt voi jo sanoa, että tuo meidän pieni taapero osaa kävellä. Ihanan näköstä menoa kun pieni huterin askelin koittaa päästä määränpäähänsä kävellen. Joskus täytyy vähän kiireellä mennä, että ehtisi perille ennen kuin tasapaino pettää. :D

Kävelevä taapero tarvitsee myös kenkiä, joita hänellä ei tähän mennessä ole ollut vaan ulkoillessa on puettu jalkaan toppatöppöset ja tarvittaessa alle kummitädin kutomat villasukat. Viime viikonloppuna kokeiltiin eka kerran kumppareita, ne oli kyllä vähän turhan isot kun Isoveljen vanhat oli kyseessä. Pitäisi siis hankkia jotkut vähän pienemmät kevään ulkoiluja varten.

Kesän kenkäarsenaali kevään valossa
Nykyään suositellaan, että lapsen kenkien tulisi mukailla jalan liikkeitä mahdollisimman hyvin ja niiden olisi hyvä olla "pehmeät." Aikaisemmin on ajateltu että ns. ensiaskelkenkien tulisi olla tukevat ja "kovat," jotta ne tukisi lapsen jalkaa kävellessä. Ainakin minusta tuntuu, että tuon nykysuosituksen mukaiset kengät on varmasti lapselle myös mukavammat. En tykkää itsekään käyttää liian kovia ja kankeita kenkiä, siksipä odotankin tosi innoissani kesää ja kuivia kelejä, niin pääsisin taas käyttämään kangastennareita. Täällä pohjosessa on vielä märkää, meidän pihassa on kunnon kerros loskaa :S

Kesäksi tarvitaan Pikkuveljelle ainakin jotkut perustennarit siistimpään käyttöön ja sitten jotkut kevyemmät kengät lämpösemmille ilmoille (tulisipa niitä oikein paljon!). Rymykengillekin on varmasti tarvetta, meillä kun on tuo oma hiekkalaatikko pihassa ja Pikkuvelikin varmaan haluaa jo kesällä sinne leikkimään. Mun ajatus ainakin tällä hetkellä on se, että Pikkuveli ei vielä tarvi mitään vedenpitäviä GoreTex -lenkkareita tms, vaan päivähoidossa ulkoillaan alkuun kumppareilla ja myöhemmin kesällä tennareilla/lenkkareilla. Isoveljelle mun tekis mieli hankkia Reiman Wetterit, joista jo aiemmin taisinkin mainita täällä, mutta me ei oo miehen kans päästy vielä yhteisymmärrykseen niiden tarpeellisuudesta ;)

Vasemmalla Cientat kirppikseltä lämpimiä ilmoja varten,
 keskellä uudet H&M:n tennarit
ja oikealla Isoveljelle käytettynä ostetut söpöt tekonahkaiset H&M:n tennarit.
Muutamat useimmat kengät meiltä löytyykin jo varastosta, pääosin ne on kangastennareita, jotka oon säästänyt Isoveljeltä tai sitten oon ostanut käytettynä kirppikseltä tai uutena esim H&M:ltä. Koon arviointi on vähän vaikeaa, kun en oikein osaa arvioida minkä verran noin pienen lapsen jalka kasvaa vielä ennen kesää ja kesänkin aikana.

Mun mielestä parhaita hinta-laatusuhteeltaan ja käytettävyydeltään on H&M:n tennarit, harmi vaan kun niissä tuntuu koot vaihtelevan tosi paljon. Kannattaa ostaa ne kengät aina myymälästä, tai sitten tilata netistä useampi koko ja sovittaa kotona. Vähän arpapeliä tuntuu olevan ainakin nuitten pienempien kokojen kohdalla..

Tässä rymykengiksi kelpaavia, tosin koko taitaa olla vielä kesälläkin vähän turhan iso.
Mitäs ootte mieltä, kannattaako lapselle hankkia käytettyjä kenkiä? Kenkähän mukautuu ensimmäisen käyttäjän jalan mukaan, varsinkin jos on kyse semmosista perinteisemmistä kengistä. Tennarit joustaa varmasti hyvin seuraavankin käyttäjän jalan muodon mukaan. Oon tosiaan jonkun verran ostanut kirppiksiltä kenkiä, jos on sopivat sattunut kohdalle. Isoveljelle taidettiin viime keväänäkin ostaa kaikki kengät uutena, kun ei sopivia tullut kirppiksellä vastaan.

Minkälaisia kenkiä teillä hankitaan lapsille kesäksi? Onko yks pari kumppareitten lisäksi riittävä, vai hamstraatteko kenkiä niin kuin minä? ;)

10 kommenttia:

 1. Mä en oo varsinkaan ekoja kenkiä ostanu käytettynä, mutta hyvinki oon käyttäny isosiskon kenkiä pikkuveljelle. Itse asiassa en oo kauheesti muitakaan kenkiä ostellu käytettynä, jotaki kumppareita yms on saatu mummulasta ja kavereilta. Kumpparit (ehkä myös vuorelliset), jotku lenkkarit/tennarit, jonkulaiset sandaalit tms ja ehkä jotku siistimmät kengät jos sattuu silmään jossaki. Hui kylläpäs niitä näköjään on monenlaisia mitä ajattelen tarvittavan kesällä/keväällä/syksyllä, hmm. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi tarttee yllättävän monet kengät, ja ne maksaa ihan hurjan paljon! Varsinki jos ostaa gorejuttuja ja merkkikenkiä. :O

   Poista
 2. Mä en oo vihtinyt ostaa lapsille käytettyjä kenkiä. Oon miettinyt sitä että jos sattuu ekalla käyttäjällä oleen jaloissa vikaa tai jotain esim lättäjalka tai askel vika. Onko omalla lapsella helpompaa myös saada sama,koska kenkä on muotoutunut ekan jalan mukaan.

  VastaaPoista
 3. Edelleen suositusten mukaan kantakuppi tulisi olla tukeva, sillä tämä ohjaa nilkan asentoa ja samalla koko alaraajalinjausta. Siksi esim. tennaria pienelle ja kasvavalle jalalle ei päivittäiseen käyttöön suositella. Käyntivaraa oltava kasvavalle jalalle.. Tässäpä pohdittavaa kenkäostoksiin.��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuosta kantakupista en oo kuullutkaan. Minkälainen kenkä on sitten semmonen että kantakuppi on tukeva mutta, kenkä kuitenkin joustaa helposti askelluksen mukana?

   Poista
 4. Minä oon ostanu ensikengiksi neideille eccot esikoiselle ja superfitit kakkoselle (molemmat hyväkuntoiset kirppikseltä). Oon ymmärtäny että hyvät ensikengät olisi sellaiset, joiden pohja joustaa aikuisen kädessä käänneltäessä "kaksinkerroin", mutta niissä tulisi olla silti vähän kantaa ja hyvä, kiristettävä kiinnitys, vähän korkeammalla varrella. Kakkoskenkinä neideillä on ollut myös tennareita (h&m, reima, cienta...) ja välikausiin löytyy sekä kumisaapasta että viking coretexit. Talvella molemmilla on ollu kuomat ja pyhäkenkinä varrelliset/vuorilliset nahkakengät. Kaikista lukuisista kengistä parit oon ostanu uutena, muut hyväkuntoisia käytettyjä. Lapsella kengät jäävät niin nopeaa pieniksi, että eivät kamalasti ehdi "turmeltua" käytössä (alle 3v) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla teiänkin "kenkäkäytännöistä" :D Oon nykyään tosi laiska kiertämään kirppiksiä, johtuen pitkälti siitä etten voi kävellä kovin paljoa. En sitten viitsi tuhlata vähiä voimia kirppisten kiertelyyn kun saaliista ei oo varmuutta ;)

   Poista
 5. Söpöjä kenkiä :)

  Ois kiva jos tekisit postauksen, miten liikuntarajoitteesi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postaustoiveesta! Tämän tyyppinen postaus onkin ollut jo mielessä mutta en oo vielä saanut toteutettua, jospa nyt saisin uutta puhtia asian pohtimiseen ja kirjoittamiseen.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)