Kaksplus.fi

torstai 7. huhtikuuta 2016

Miten liikuntarajoite näkyy arjessa?

Nyt vähän erilainen postaus, tämä on lojunut luonnoksissa jo blogin alkuajoista lähtien. Toivon tämän postauksen kirjoittamisen selkeyttävän mun omia ajatuksia, mutta toivottavasti auttavan myös muita liikuntarajoitteisia, jotka haaveilee lapsista. Oon tämän blogitaipaleen aikana saanut jo muutamia viestejä ja kommentteja muilta liikutarajoitteisilta, joten uskon teitä olevan siellä muitakin.

Liikuntarajoitteeni liittyy CP-vammaan. Olen kirjoittanut täällä tarkemmin CP-vammasta, mutta nyt keskityn enemmän niihin asioihin, jotka vaikuttavat lapsiperheen arkeen ja tavalliseen elämään.

Hali äitille, voi rakkaus tuota pikkumurua! <3
Tässä ihan vaan listana pieniä ja vähän suurempiakin asioita siitä, miten mun liikuntarajoite näkyy arjessa:

 • En voi kyykkiä, joten lelujen kerääminen on vähän haastavaa (joskin selviän siitä). Oikeastaan kyykkimiseen liittyy yksi perinteinen lapsiperheille tuttu "kotityö" nimittäin kaatuneen maidon siivoaminen lattialta. Se ei onnistu multa oikein mitenkään, kun en voi kyykkiä mutta en myöskään voi mennä polvilleni lattialle.
 • Esimerkiksi imurointi on vähän raskasta, jaksan just ja just imuroida olohuone-keittiö-eteinen -kombon putkeen, sit pitää jo huilata vähän aikaa.. Onneks meillä ei oo mikään iso talo!
 • En jaksa kunnolla kantaa vauvaa, tai ainakaan vauva+turvakaukalo -yhdistelmää. Onneks Pikkuveli ei oo enää turvakaukalossa ja on jo oppinut kävelemään itse. Ulkona käveleminen on vielä vaikeaa, kun kengät hankaloittaa menoa. No, koko ajan helpottaa (joskin vauva painaa päivä päivältä enemmän).
 • Kauppakassien kantaminen on vaikeaa. Pystyn onneksi käydä yksin ruokakaupassa, kunhan vien ostoskassit autolle kärryjen avulla. Kotona sitten mies hakee painavimmat kassit autolta.
 • Mun tasapaino on huono. Jos lapset vaikkapa tönii vahingossa, voin kaatua helposti.
 • Väsyn tavallista helpommin, koska kaikki tavallisetkin arkiaskareet vie voimia. Tartten pitkät yöunet, mikä on pikkulapsiperheessä välillä vähän hankalaa. Tän asian suhteen on ollut hyvä kun molemmat pojat on juonu korvikemaitoa imetyksen sijaan, isi on voinut huolehtia yösyötöistä. Toisaalta, oisin kyllä mielelläni imettänyt, mutta se nyt ei vaan refluksin takia ollut mahdollista.


Tässä tämmösiä pieniä asioita, joita tuli nopeesti mieleen. Todellisuudessa voi olla monta muutakin juttua mihin liikuntarajoite vaikuttaa, en vaan niitä itse niin helposti huomaa kun olen tottunut niihin enkä muusta tiedäkään. Tämän postauksen ei ole tarkoitus olla mikään valituspostaus, vaan vastaus lukijoiden toiveisiin. Meijän arki sujuu aivan mallikkaasti vähän eri tavalla kävelevästä äidistä huolimatta! :)


Saas nähdä miten arki tulee sujumaan mun leikkauksen jälkeen, tuun nimittäin olemaan pari kuukautta aika liikuntakyvyttömänä / kyynärsauvojen varassa. :O Noh, sen näkee sitten. Ei auta turhaan ressata etukäteen.. Leikkaukseen on vielä pari viikkoa aikaa, todennäköisesti kerron lähempänä vähän tarkemmin ajatuksiani tuosta leikkauksesta.

Ps. Vaikka blogi jääkin välillä arjen kiireitten jalkoihin, Instagram päivittyy kuitenkin silloin tällöin (joskus sekin tuppaa unohtumaan :O). Löydät meidät Instagramista nimellä @_annieni :)

6 kommenttia:

 1. Kiva lukea tällainen postaus, koska en ole alusta asti ollut mukana enkä siis tiennyt etukäteen, että sulla on tuollaisia rajoitteita liikkumisen suhteen. Toivottavasti leikkauksesta saat apua ja varsinkin että saisit apua kodinhoitoon leikkauksen jälkeen, jos itse olet potilaana. Oletko selvittänyt, että saisitteko sinne jotain apua kaupungilta auttamaan lasten ja kodin kanssa? Hienoa, että rohkeasti kirjoitat tämmöisistäkin aiheista, mistä moni varmasti saattaisi vaieta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, Laura! Mulla on henkilökohtainen avustaja apuna nytkin, tosin vain 16 tuntia viikossa. Tuota oon nyt yrittänyt selvittää, että oisko tunteja mahdollista saada lisää hetkellisesti leikkauksen jälkeen. Asia on vaan kesken vielä. Lisäksi lapset on kokopäivähoidossa, joten sen suhteen ei oo niin ongelmaa. Mut toki itse tartten enemmän apua sitten leikkauksen jälkeen ja siihen tuo 16 tuntia viikossa ei kyllä riitä.

   Poista
 2. Toivottavasti leikkauksesta on sinulle apua. <3 Kiva oli kyllä lukea tämmöinen postaus ja mukavaa kun arki kuitenkin sujuu mukavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveet on korkealla leikkauksen suhteen kyllä! Arki onneks sujuu ihan hyvin vaikka pieniä rajoituksia vammasta aiheutuukin. Mieheltä tää toki vaatii vähän enemmän panostusta lastenhoitoon ja kotitöihin. Kiitos ihanasta kommentista, Terhi, ja kivaa tulevaa viikonloppua teille! :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)