Kaksplus.fi

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tallinnassa pyörätuolimatkustajana

Käytiin juhannusviikolla mun äitin ja kahden siskon kans kauan odotetulla naisten reissulla Tallinnassa. Mulla oli liikkumisessa apuvälineenä pyörätuoli, koska en pysty keväisen osteotomia-leikkauksen jälkeen vieläkään kävelemään. Aiemmin keväällä ajattelin, että reissu jää multa leikkauksen vuoksi väliin, mutta sitten totesin etten normaalitilanteessakaan jaksaisi lähteä "kävellen" tuollaiselle kaupunkilomalle ja joutuisin kuitenkin ottamaan pyörätuolin. Niinpä lähdin mukaan kun siskot ja äiti lupas auttaa mua muun muassa työntämällä pyörätuolia. Mukana oli myös siskoni, joka on mulla avustajana ja hän tekikin jonkin verran työtunteja reissun aikana.Varasin Eckerö Linen kautta hotellipaketin, johon kuului laivalippujen lisäksi yhden yön majoitus hotellissa Tallinnan keskustassa. Majapaikaksi valikoitui Nordic Hotel Forum, ja valinta oli kyllä onnistunut. M/S Finlandia lähti Helsingistä aamulla 8.30, istuskeltiin melkein koko menomatka kahvilassa syöden pientä välipalaa ja aamupäiväunia torkkuen. Käytiin myös kannella kattelemassa maisemia, mutta tuuli oli hyytävän kylmä ja visiitti jäi todella pikaiseksi. Laiva saapui Tallinnaan klo 11.00, siitä sitten käveltiin keskustaan hotellille viemään matkatavaroita säilytykseen, matkaa oli vain noin kilometri ja sää aurinkoinen. Oltiin varattu kaks kahden hengen perustason huonetta, ja oman varauksen yhteydessä mainitsin, että mulla on pyörätuoli. Saatiinkin yllättäen heti toinen hotellihuoneista käyttöön, ja vietiin sinne kaikkien matkatavarat oottelemaan, että iltapäivällä saadaan vielä inva-varusteltu huoneen mulle ja avustaja-siskolleni. Invahuone oli kyllä huippujuttu, koska mulla ei ollut ollenkaan kyynärsauvoja mukana. Pääsin helposti suihkuun ja vessaan, kun sinne mahtui pyörätuolilla kelaamaan. Huone oli isomman vessan vuoksi muuten vähän pienempi kuin tavallinen huone, mutta mun pienellä pyörätuolilla mahtui hyvin kelaamaan. Hotellista en valitettavasti muistanut ottaa kuvia.

Me kierreltiin kaks päivää Tallinnan kaupoissa, muun muassa Viru-keskuksessa ja Foorumissa. Lisäksi käytiin Karnaluksissa ja KangaDzungelissa. Karnaluks on aika lähellä keskustaa, joten käveltiin sinne ja tuo KangaDzungel oli siinä matkan varrella. Perillä Karnaluksilla kävelin portaat ylös kaiteesta tukea pitäen, koska sinne ei ole hissiä. Joku ohikulkeva mies auttoi tyhjän pyörätuolin kantamisessa, kiitos hänelle. Karnaluks on käsityötarvikkeiden tukkukauppa, ja sieltä löytyy varmasti kaikkea mitä käsityöharrastaja voi tarvita ja hinnat on todella edulliset. Ostin pussillisen ompelutarvikkeita; vetoketjun, ompelulankoja, neuloja, kanttinauhaa sekä klipsejä tuttinauhoihin, ja ostokseni maksoivat hurjat 10 €! Karnaluksin käytävät oli ahtaita, joten jokaiseen hyllynväliin en mahtunut pyörätuolilla. Olin etukäteen tietoinen siitä, että tuo kauppaan ei ole hissiä ja siellä on ahdasta, mutta halusin kuitenkin päästä käymään sielä. Kannatti ponnistella! 

Karnaluksin neulelankavalikoimia
Käytiin Vanhassa kaupungissa syömässä ensimmäisen päivän iltana. Lisäksi käytiin Mochassa jälkkärikahvilla. Mukulakivikadut ja kynnykset sekä portaat ravintoloihin ja kauppoihin aiheutti vähän haasteita, niin kuin oli arveltukin. Jätettiin Vanhan kaupungin katujen koluaminen sitten vähemmälle, kun kulkeminen oli niin haastavaa. 

Mukulakivikatua Vanhassakaupungissa

Herkullinen naudanlihahampurilainen torin reunan ravintolassa
Meiän reissulle sattui tosi hyvät säät, molempina päivinä paistoi aurinko eikä sadetta näkynyt. Nautittiin ulkoilmasta, shoppailusta ja lomasta, oli niin mukava rentoutua hyvässä seurassa raskaan koulukevään jäljiltä. Paluumatkalle oltiin varattu liput 18.45 lähtevästä laivasta, joten myös jälkimmäisenä päivänä ehdimme hyvin nauttia Tallinnan kaupoissa kiertelystä ja istuskelimme kahvilassa. 

Lohipastaa savujuustokastikkeella
Iltapäiväkahvit ja leivos jälkkäriksi Rotermanni-korttelin kahvilassa
Pyörätuolimatkustaminen oli mulle uutta. Oon kyllä ollut rantalomalla niin, että pyörätuoli on mukana, mutta silloin olen pystynyt kävelemään "normaalisti" ja pyörätuoli on ollut vain pitempiä matkoja varten. Alkuun jännitin tämän reissun onnistumista, mutta hyvin se sujui. Totta kai apujoukot oli tarpeen, yksin en ois kyllä selvinnyt. Oikealla asenteella selviää mistä vain!

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta reissulta ja mahtava juttu että ilmakin suosi. :)

  VastaaPoista
 2. Oi että! Kaks kertaa oon Tallinnaan reissannu, ja taas tekis mieli ;) onkoha mun passi jo umpeutunu... Lasten kans ei viitsi lähteä juurikin passien takia, mut ukkokullan kans..<3 tai vuorostaan Tukholma vois olla Jees isolla Jiillä! Saa nähä.. :)

  Ihanalta reissulta kuulosti ja upea keli sattui! Mun kokemuksella Tallinnassa paistaa aina arska, molemmilla reissuilla meille on sattunu kans lämpöset kelit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen kans voisin kyllä joskus lähtiä, liekö hän vaa jaksais shoppailla yhtä paljon? ;) Tai sit mennään joskus tyttöporukalla yhesä!

   Poista
  2. Hei, tämä kyllä toteutetaan joskus! :)

   Poista
 3. Kyllä sun sisulla pärjää pyörätuolin kans missä vaan! :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)