Kaksplus.fi

maanantai 19. syyskuuta 2016

Enterorokko ja korvatulehdus taaperolla

Pikkuveli on sairastellut oikeastaan koko syksyn flunssaa. Välillä flunssa ehti jo parantua (ja me miehen kans mielissään hurrattiin, että kerranki päästiin ilman korvatulehusta), mutta tautipa palas taas takasin viime viikolla. Perjantaina poika oli jo niin hyvässä kunnossa, että hän oli päivän hoidossa, mutta viikonlopun aikana räkäisyys taas palasi. (Soutaa huopaa, ei pysy itekään peräsä millon mikäki tauti on alkanu!) Koko viikonlopun ajan Pikkuveli oli tosi kiukkuisen ja kipeän olonen ja lopulta sunnuntaina huomattiin, että pojan polvitaipeissa on iho ihan rakkuloilla, osittain rikki jo. Illalla hänelle nousi lämpöäkin ja päätettiin, että aamulla ei mennäkään hoitoon vaan lääkärin pakeille.

Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli katkonainen (unisaldo jäi heikoksi varsinkin mulla), välillä annettiin pienelle lisää lääkettä ja vähän ruokaakin kun iltapala oli jäänyt turhan vähäiseksi. Yleensä Pikkuveli nukkuu yönsä suhteellisen hyvin myös flunssan aikana, kun huoneessa on riittävän kosteaa. Nyt ei auttanut kostea ilmakaan, vaan poika nukkui levottomasti vähän väliä heräten (ja herättäen toki samalla vanhemmatki, onneks Isoveli sentään nukkui läpi yön heräämättä).


Mentiin heti aamulla omalle terveysasemalle, ja noion tunnin jonotuksen jälkeen päästiin lääkärin vastaanotolle. Yön aikana kasvoilla olleet pienet näpyt olivat muuttunu rakkuloiksi ja lääkäri sanoi taudin olevan enterorokkoa. Tuosta taudista on kai joskus käytetty nimitystä suu- ja sorkkatauti, näpyt kun yleensä ilmestyy suuhun, käsiin ja jalkoihin. Enterorokolla ei kuitenkaan oo mittään tekemistä eläinten suu- ja sorkkataudin kans. Enterorokkoon ei myöskään valitettavasti oo mitään hoitokeinoa, joten ei auta kuin ootella rakkuloitten paranemista. Onneks nuo polvitaipeitten pahannäköiset rakotkaan ei tunnu haittaavaan poikaa kovin pahasti, ei hän ainakaan koske niihin vaikka onkin välillä pienen hetken ilman housuja.

Enterorokon lisäksi pojan korvia tsekatessa löytyi myös tulehdus molemmista korvista. Se onkin jo neljäs korvatulehdus tällä pojalla tämän kalenterivuoden aikana. Helmikuussa, huhtikuussa, heinäkuussa ja syyskuussa korvatulehdukset, välissä tulehdus on parantunut. Voi äitin pientä reppanaa! Saatiin siis jälleen kerran antibioottiresepti ja lääke haettiinkin samantien apteekista. Kuulemma korvakontrollissa noin neljän viikon päästä voidaan keskustella korvien putkituksesta. Neljä korvatulehdusta vuoden sisällä on kuulemma semmonen määrä, jonka jälkeen putkitusta voidaan harkita. Ja varsinkin kun kyseessä on alle kaksivuotias, niin eiköhän ne putket laiteta. Tällä pojalla kun kaikki flunssat tuntuu päättyvän korvatulehdukseen.Isovelikin sairasti alle kaksivuotiaana useamman korvatulehduksen, mutta ei ihan näin paljoa kuitenkaan. Hän oli kotihoidossa lähes kaksivuotiaaksi asti. Pikkuveli meni hoitoon heti 1-vuotissynttäreitten jälkeen kun aloitin opiskelun, ja hän onkin sairastanut aika paljon tämän vuoden aikana. Ymmärrettävästi lapsi saa hoidosta tauteja muilta lapsilta ja sairastaa näin enemmän, kuin jos hän olisi kotihoidossa. Jos siis olisi mahdollisuus pitää lapset kotihoidossa, se kannattais valita. Pääsis ehkä vähemmällä sairastelulla.

Onko sulla kokemusta lasten enterorokosta? Entä korvien putkituksesta?

21 kommenttia:

 1. Tuo enterorokko on niin ikävän kuuloinen ja näköinen. Hieman kauhulla odotan koska se meille rantautuu..ei kyllä tarvitsisi tulla koskaan..Paranemisia sinne.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten sairastelut on kyllä semmosia että toivois aina pääsevän mahollisimman vähällä. Ehittiin jo epäillä Pikkuveljen osalta ruoka-aineallergioita, joten on tämä enterorokko kuitenkin parempi vaihtoehto! Harmi vaan kun enterorokko voi tulla samalla lapselle useammankin kerran :S

   Poista
 2. Meille iski enterorokko sukulaisten luona käydessämme. Pienellä se pahin meni parin päivän itkulla ja syömälakolla ohi. Mulle tuli kans niitä rokkoja, mutta mitä olen aikuisten enterosta kuullut, niin meni lievänä ohi itselläkin. :) Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain että aikuisella enterorokko voi olla tosi äkänen tauti, joten nyt toivotaan ettei tartu aikuisille. Lasten kans samassa hoitopaikassa olleella lapsella oli enterorokko vastikään, joten sieltä tämä kai tuli. Kiitos kommentista ja kivaa syksyä teille!

   Poista
 3. Auts, voi pientä! �� meille ei oo vielä tuo tauti eksyny, eikä kyllä muitakaan rokkoja. M sairasti enteron ennen ku mentiin naimisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei ihan heti tuukaan. Meillä on molemmat onneks sairastanut vesirokon ja muistaakseni vauvarokonki mut tää enterorokko voi tosiaan tulla usiammanki kerran samalle ihmiselle. :S

   Poista
 4. Meidän 2,5v sairasti tänä syksynä ensimmäisen rokkotautinsa - enterorokon. Suun ympärys, kämmenet, jalkapohjat ja jalat olivat aivan hurjan näppyläarmeijan valtaamana. "Äiti tosi paljon nappuloita" sanoi itse potilaskin. Kuume hävisi parissa päivässä, mutta tyttö ei ollut täysissä voimissa kuin vajaan viikon päästä. Syötiin paljon jäätelöä, jugurttia, banaania ja suolakaloja ym. koska suun sisällekin oli muutama näppy eksynyt. Kaksi viikkoa taudin jälkeen kämmenistä ja jalkapohjista lähti näppyläkuoret (eli tuli vain samoille huudeille kuollutta nahkaa). Kutinaa ei onneksi ollut kuin yhtenä yönä, muutoin meni melko rauhallisesti yöt.

  Samalla lapsella putkitettiin korvat 1,5 iässä, kun korvatulehdukset vaan vaivasivat aina räkätaudin jälkeen, eikä aina parantuneet kuin hetkeksi ennen seuraavaa tulehdusta. Meillä tulehduskierre alkoi jo kotihoidossa, ja jatkui samanlaisena hoitoon mennessä. Putkitus itsessään meni tosi hyvin, heräämössä oli todella nälkäinen (=kiukkuinen) ja tokkurainen lapsi - se teki vähän pahaa, samoin kun lapsi nukutettiin syliini (omasta tahdosta, mutta olihan se jollain tapaa järkyttävää kun itku yhtäkkiä lakkasi kun lapsi nukahti). Tulehdukset loppuivat lähes seinään (suun kautta antibioottia ei tarvinnut antaa) selvittiin parista tulehduksesta (=korvat vuosivat) korvatipoilla. Toinen putki pysyi paikallaan 10kk ja toinen on edelleen. Lentomatka sujui tosi hyvin, hän oli meistä ainoa kellä ei sattunut korviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemusten jakamisesta! Onneksemme Pikkuveli on syönyt suhteellisen hyvin, eilen maistui pinaattiletut aivan mainiosti vaikka suussakin on muutamia rakkoja. Juteltiin tuosta korvien putkituksesta miehen kans ja päädyttiin siihen että kyllä ne putket laitetaan, jos vaan lähete saadaan.

   Poista
 5. Voi raukka pientä!<3 Toivottavasti paranee nopeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että nuo kipiän näköset rakot ja koko poika paranee nopsaan. Lisäks ois huippua jos tuo enterorokko ei tarttuis ollenkaan Isoveljelle, mut se taitaa olla jo ihan toiveajattelua! :D

   Poista
 6. Enterorokko...GRrrrrrrrr! Ihan kamalaa. Meillä kaksivuotiaalta irtoavat nyt puolitoista kuukautta sairastamisen jälkeen kynnet varpaista ja käsistä. Kun se rakkovaihe menee ohi niin sitten alkaa se "parantuminen". Kädet ja jalat kuoriutuivat kokonaan. Onneksi ei lasta haitannut, äitiä enemmänkin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, ei kyllä kuulosta yhtään kivalta tuo "paraneminen!" Ilmeisesti kaikilla taudin sairastaneilla ei oo yhtä pahoja oireita, esim kynsien irtoamista yms. Epäilisin, että meiän lapsilla oli enterorokko myös kesäkuussa, tosin huomattavasti lievempänä sillon.

   Poista
 7. Meillä on myös enterorokko 2-vuotiaalla, tosin jo paranemaan päin. Pahinta tuntuivat olevan jalkapohjien näpyt, sillä sanoi, että sattuu kävellä. Päiväkodissa puolet porukasta on kärsinyt nyt samasta taudista, joten ei ihan yllätyksenä tullut, vaikkei lapsi ole pk:sta tähän mennessä (vuoden aikana) mitään tartuntoja saanutkaan. Enterorokkoon kun ei kuulu edes minkäänlainen "eristys", vaan hoitoon/töihin yms. voi mennä heti, kun ei ole enää kuumetta, joten totta kai se sitten tarttuu. Meillä oli tosin mahdollisuus pitää lapsi pois hoidosta viikon ajan. Pikaista paranemista!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkapohjien näpyt on varmasti tosi inhottavia kun häiritsee kävelemistä. Meillekin tämä tauti tuli hoidosta, mutta aiotaan pitää lapset kotona parantumassa mahollisimman pitkään. Hoitokuvioita pitää tosin vähän säätää kun en pysty olla kovin pitkää aikaa yksin Pikkuveljen kans kotona, mutta onneksi on tukiverkosto olemassa!

   Poista
  2. Enterorokko tarttuu vielä viikkoja sairastamisen jälkeenkin, siks se leviää niin helposti. Ja myös siksi, että jollain sama tauti menee ohi pelkällä nuhalla, toisella oireet voi olla rajummat. Sillä ei voida oikein vaatia mitään eristyksissä olemistakaan.. Kun lapsen vointi on hyvä, voi mennä taas hoitoon.

   Poista
 8. Me sairastettiin pari vuotta sitten koko kuusihenkinen perhe enterorokko. Ihan hirveä tauti. Tuntui, että meiltä löytyi kaikki mahdolliset oireet. Oli näpyt, kutinat/kirvelyt/oksentelua/kuumetta ym. Sitten olen kuullut, että taudin voisi sairastaa tietämättäänkin! Ei kyllä meillä. Paranemisia!

  VastaaPoista
 9. Enterovirusta on ilmeisesti satoja erilaisia, joten siksi kai oireetkin vaihtelee. Nyt täälä on Isovelikin sairastunut, eilen oli korkeassa kuumeessa ja iltayöstä jopa oksensi kun annettiin lääkettä. Nyt vaan toivotaan, että meille aikuisille ei tartu! Kiitos kommentistasi, Minna!

  VastaaPoista
 10. Meillä nuorempi neideistä sairasti viime syys-talvella korvia 7 antibioottikuurin verran reilussa kahdessa kuukaudessa. Pian tammikuulla saikin tuubit korviinsa ja sen jälkeen ei ole tarvinu suun kautta antibioottia syödä. Yksi tulehdus oli heti tuubituksen perään ja toinen nyt heinäkuussa ja molemmat parani korvatipoilla. Meillä (onneksi... Koputan puuta!) päivähoidon aloittaminen päiväkodissa ei oo lisänny lasten sairastamista. Enemmän me oltii viime talven kipeänä, kuin mitä nyt toukokuun alun päivähoidon aloituksen jälkeen. Mutta luulen että pelkkää tuuria!! Totuus nyt vaan taitaa olla, että useimmissa lapsiperheissä taudit liikkuu, kun ollaan tekemisissä toisten perheellisten kanssa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No auts, korvat ei kyllä oo tainnu ehtiä ees parantua välissä kun noin lyhyessä ajassa seittemän kuuria! :S Onneks tuubitus auttoi teillä. Kyllähän lapset sairastaa joka tapauksessa, oli hoidossa tai ei, ei siitä mihinkään pääse.

   Poista
 11. Meillä kolme tyttöä. Ensimmäinen on putkitettu 4 kertaa kolmevuotiaaksi mennessä nyt täytti neljä ja elo syyskuun aikana kolme tulehdusta. 2 vuotiaalla on yhdet putket ollu ja hälläkin nyt kaks tulehdusta samassa ajassa. Ja kolmas on 8kk ja hällä kolme tulehdusta samassa ajassa. Pienimmäisellä menee kuureista ihan sekasi maha vaikka saa maitohappobakteereja. Kohta siis putkitus kolmella tiedossa, toivottovasti! Tämä äiti ei enää jaksa levottomia öitä ja kotona olemista. Olen aina yrittänyt ajatella että pahempaakin on kuin korvatulehdukset, vaikka sekin väsyttää.. Enterorokko oli meillä hyvin lievänä. Vain suussa rakkuloita ja kiukkuiset lapset. Tsemppiä sairasteluun teillekkin!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh, onpas teillä kyllä ollut paljon korvatulehduksia, ja putkituksiakin. Toivottavasti kohta taas uusien putkitusten myötä helpottaa, tsemppiä sinne! :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)