Kaksplus.fi

torstai 13. lokakuuta 2016

Perinteinen lihapiirakka arkiruokana

Ensinnäkin, tosi iso kiitos kommenteista, joita sain eiliseen postaukseen. Kyllä tästä vielä noustaan, on mulla sen verran hyvät kannustusjoukot! :D

Ja sitten asiaan. Tilasin parisen viikkoa sitten meille alesta pari uutta keittokirjaa, toiveena saada inspiraatiota ja ohjeita arkiruokien kokkailuun. Nuo kirjat on Hanna Gullichsenin Safkaa skideille ja 400g - parhaat jauhelihareseptit. Kirjat oli tosiaan hyvässä alessa, tilasin samantien molemmat :)

Molemmissa kirjoissa oli tosi kivan näkösiä, simppeleitä ohjeita semmosiin perusruokiin. Testiin päätyy varmasti monta reseptiä! Alotettiin avustajan kans testit perinteisellä jauhelihapiirakalla. Avustaja siis kokkaili ja mää katoin vierestä kuskaten välillä lapsia hoidosta kotiin ;)

Kyllä perinteisestä jauhelihapiirakasta saa ihan arkiruuan kun tekee sitä niin paljon, että jokaiselle riittää iso pala. Kaveriksi vielä raikasta salaattia. Meillä oli taikinaa 600g ja piirakasta tuli noin 6 annosta. Meillä ei oikein uponnut Pikkuveljelle tuo piirakka, ilmeisesti hän ei oikein perustanut lehtitaikinasta (vaikka viime jouluna kyllä mutusteli joulutorttua hyvällä halulla). Teen kuitenkin jatkossakin tuota piirakkaa ruuaksi, Pikkuveli voi sitten syyä jotain muuta kunhan on ensin maistanut. (Asiasta toiseen; aina pitää maistaa, mutta kaikkea ei oo pakko syödä, jos ei tykkää. En halua pakottaa lapsia syömään esim kaalilaatikkoa. Silloin kun ruokana on jotain "aikuisten ruokaa," lapsille voidaan varata muuta ruokaa.)


Tuohon piirakkaan ei oikeestaan tartte mitään erityistä reseptiä, mutta tässä pääpiirteittäin miten avustaja värkkäili piirakan.

1. Kaupan valmis lehtitaikinalevy (hyvissä ajoin sulamaan otettu) kaulitaan noin kaksinkertaiseksi ja  leikataan kahdeksi samankokoiseksi levyksi. 
2. Toiselle levylle levitetään täytettä, jossa on keitettyä riisiä, hyvin maustettua jauhelihaa ja 2 raakaa kanamunaa. 
3. Toinen levy nostetaan täytteitten päälle, ja nipistellään reunat yhteen. 
4. Paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia. Odotellessa voi pilkkoa salaattitarvikkeet. 
5. Ja eikun palasia lautaselle ja nauttimaan.

Tällä samalla tyylillä voi tehdä pasteijoita, ja täytetähän voi toki varioida oman maun mukaan ihan miten ite tahtoo. Tuo raaka kanamuna sitoo kypsyessään täytteen ainekset yhteen, niin ettei se täyte leviä ihan joka paikkaan syödessä. Se lehtitaikina leviää kuitenkin, ainakin pikkusyömärillä, joka haluaa ihan ITE syyä. ;)

Ps. Nyt Raidoilla löytyy myös Bloglovinista ja seurantakuvake oikealta sivupalkista.

2 kommenttia:

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)