Kaksplus.fi

lauantai 11. helmikuuta 2017

Ajatuksia ja kokemuksia taaperon korvien putkituksesta

Pikkuveli sairasti helmi-marraskuussa 2016 viisi korvatulehdusta, joiden välissä korvat olivat terveet. Saatiin neljännen korvatulehduksen jälkeen lähete korvien putkitukseen. Yksi tulehdus ehti tulla vielä ennen kuin saatiin aika korvien putkitusta varten. Poika söi jokaisen korvatulehduksen aikana antibioottikuurin. Me ei kokeiltu mitään vaihtoehtohoitoja, mutta ei myöskään viety poikaa ensimmäisenä flunssapäivänä heti lääkäriin. Todettakoon vielä, että Pikkuveli aloitti vuoden 2016 alussa perhepäivähoidossa, ja hän oli silloin juuri täyttänyt yhden vuoden.

Yleensä korvat alkoivat vaivata poikaa siinä vaiheessa kun flunssaa oli kestänyt jo pitemmän aikaa (esim noin 2 viikkoa) ja flunssan oireet näyttivät jo vähän helpottavan. Sitten nousikin yhtäkkiä kuume ja lapsi vaikutti kipeältä. Kun tällaisessa tilanteessa veimme lapsen lääkäriin, korvassa (tai korvissa) oli tulehdus. Antibiootilla tulehdus parani yleensä hyvin, yleensä käytössä oli Amorion, mutta joskus joku muukin.

Korvien putkitus tehtiin julkisen terveydenhuollon puolella joulukuussa 2016. Valitettavasti en päässyt itse pienen pojan mukaan sairaalalle, koska olin juuri edellisenä päivänä kotiutunut osastolta osteotomian luudutusleikkauksen jälkeen. Onneksi ihana mummi pelasti tilanteen ja lähti käyttämään Pikkuveljen korvien putkituksessa. Operaatio sujui hyvin ja poika oli niin reippaana kuin nyt tuollaisessa tilanteessa voi olla.


Putkien laittopäivän iltana Pikkuveljelle nousi vähän lämpöä, mutta aamulla sitä ei enää ollut, joten hän meni normaalisti hoitoon perhepäivähoitajalle. Saamiemme kotihoito-ohjeiden mukaan tiputettiin korviin tippoja, joiden oli tarkoitus pitää putket avoinna ja samalla parantaa toisesta korvasta löytynyt tulehdus. Kotihoito-ohjeissa mainittiin myös, että suihkussa voi käydä normaalisti mutta uidessa veden pääsy korviin tulisi estää. Joululoman aikana mies kävi lasten kans uimassa ja silloin ostettiin kuvassa näkyvä Ear-band-it, joka on neopreenista valmistettu korvia suojaava panta. Pakkauksessa tuli mukana myös silikoniset korvatulpat, jotka myös suojaavat korvia vedeltä. Pikkuveli ei ollut kuitenkaan suostunut käyttämään nuita silikonisia korvatulppia, uintireissulla korvat suojattiin siis pelkällä pannalla.

Noin puolitoistakuukautta korvien putkituksen jälkeen Pikkuveljen korvasta alkoi vuotaa märkää eli hänelle tuli korvatulehdus. Soitin terveysasemalle (ja omalle äidilleni) saadakseni hoito-ohjeita, ja lopulta päädyttiin terveyskeskukseen otattamaan bakteeriviljelynäytettä. Korviin piti taas laittaa niitä samoja korvatippoja kuin putkituksen jälkeenkin (onneks olin laittanut pullon talteen!), jotta putki ei menisi tukkoon. Kuulemma korvatulehdus voisi parantua itsekseen, tai sitten ei. No, eipä se parantunut vaan korva jatkoi vuotamistaan vielä seuraavallakin viikolla. Päädyttiin taas terveyskeskukseen (korva oli tässä vaiheessa vuotanut 8 päivää), ja kotiin lähdettiin apteekin kautta. Pikkuveli söi siis jälleen kerran anbioottikuurin, tällä kertaa se oli Amorion Comp. Sen lisäksi annetaan hänelle maitohappobakteereja ja Precosaa, jonka pitäisi ennaltaehkäistä antibioottikuurin aiheuttamaa ripulia.

Nyt toivotaan, että korvatulehdukset oli Pikkuveljen osalta tässä. Kuulemma on melko normaalia, että lapselle tulee vielä yksi korvatulehdus putkien laiton jälkeen. Putkien aukiolo pitäisi tsekata piakkoin, pitääkin muistaa alkuviikosta varata lääkäriaika.

Millaisia kokemuksia sulla on lapsen korvien putkituksesta? 
Tuliko korvatulehduksia vielä putkituksen jälkeen?

5 kommenttia:

 1. Vähän eri ohjeet saatiin putkituksen jälkeen.Meille sanottiin ettei suihkuunkaan saa mennä ilman noita silikonitulppia ja aina tuo panta vielä hyvin niiden päälle.Oikein korostettiin ettei korviin saa päästää yhtään vettä ettei avoimista putkista pääse pöpöjä korviin.Tyttö oli puolitoista vuotias kun putket laitettiin.Uimahallista sanottiin että saa käydä muttei saa sukeltaa yhtään vaikka ois tulpat ja tuo pantakin.No,oltiin aiemmin käyty vauvauinnissa ja oli tosi vaikeaa yrittää pitää lasta pinnalla kun hän oli tottunut sukeltelemaan joten uimahallikäynnit loppui sitten siihen. Yhtään ainutta korvatulehdusta ei ole sairastettu putkituksen jälkeen. Oli ihan loistojuttu saada ne. Putket pysyi reilun vuoden hyvin paikoillaan,sitten toinen poistui paikoiltaan ja viime käynnillä toisenkin epäiltiin olevan poistumassa joskin korvissa vaikka ja näkyvyys huono. Mutta vieläkin saimme ohjeen korvien suojaamiseen.Sitten vasta kun putket on kokonaan pois ja reiät ummessa niin korviin saa mennä vettä. Nyt vaan toivotaan että säästytään korvatulehduksilta ilman putkia.Mutta jos uuteen kierteeseen joudutaan niin ehdottomasti uudet putket vieläkin.Meillä toimenpide ja kontrollit Mehiläisessä tehty ja tosi tyytyväisiä ollaan hoitoon ja ohjeisiin ja kontrolliin. Tuo korvien suojaus on ihan pikkujuttu ja siihen tottuu nopeasti.Pieni vaiva siitä ettei tarvii syödä antibiootteja eikä lapsen itkeä korvakipua. Vanhemmillakin lapsella oli putket aikoinaan ja ne otettiin pois pienessä humautuksessa kun eivät itse poistuneet.En tiedä onko hoidot sitten muuttuneet mutta nyt ainakin toistaiseksi odotellaan poistuvatko itse.Ainakin eri materiaalia nämä putket on - olikohan jotain titaania?? Vanhemmalla lapsella olivat ilmeisesti jotain muovia tai kumia,en tarkkaan muista. Toivotaan että teilläkin tuo tilanne jo helpottais pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa teillä kyllä aika erilaiset ohjeet. Meillä poika ei oo koskaan käynyt vauvauinnissa, joten ei myöskään osaa sukeltaa. Uidessa korvat suojataaan siltä varalta, että vesi roiskuu touhutessa korviin asti. Suihkussa käymisestä poika ei tykkää yhtään (ei oo koskaan tykännyt), joten silloinkaan korviin tuskin kovin paljon vettä pääsee. Mutta pitääpä jatkossa laittaa uintireissulla nuo korvatulpat, tai sitten jättää menemättä jos ei poika suostu niitä pitämään. En usko, että tuo tammi-helmikuun korvatulehdus johtuisi joulukuun uintireissusta.

   Kiitos kommentista, mukava kuulla muiden kokemuksia aiheeseen liittyen. Me tosiaan toivotaan, että putket pysyy paikallaan mahdollisimman pitkään ja että korvatulehdukset oli nyt tässä.

   Poista
  2. Pitää vielä lisätä että meillä tosiaan jo tytön hiuksia olisi vaikea pestä suihkussa niin ettei korviin menisi yhtään vettä kun tukka on jo pitkä ja paksu! :) Toivotaan tosiaan että korvatulehdukset olis teilläkin jo ohi ja putket pysyis paikoillaan.Aurinkoista kevättä!
   Ps.meillä isommalla nyt laryngiitti, että kyllä noita tauteja tuntuu riittävän muutenkin....

   Poista
 2. Sattupas tuttu aihe. Meillä kolme tyttöä 4,3,1 vuotiaat. Vanhimmalle laitettiin syksyllä viidennen kerran putket, toiselle toisen kerran ja nuorimmalle ensimmäisen kerran. Isälle ties monennenko kerran, toisen kerran ainakin samalle vuodelle.
  Purkista on iso hyöty kun ei tarvitse aina syödä antibioottia vaan kun mätä tulee pois niin antibiootti tipat suoraan korvaan ovat hyvät. Tarvittaessa sitten suun kautta ja precosaa lisäksi. Joulun aikaan nuorimmalla vuoti 3 viikkoa korva, lopulta laitettiin reiteen Ab pistoksena muttei sekään tehonnut. Korvaa jouduttiin pitää vain tipoilla auki ja odotella että lopulta loppuu kun bakteeria siinä ei enää kasvanut, vuoti vain. Onneksi loppui.
  Olemme aina käyneet yksityisellä, kun onneksemme ollaan otettu vakuutukset ennen syntymää.. arvottiin kai korvakierteet:) meille aina neuvottu suojaus niin ettei suihkussa tarvitse suojata ollenkaan, uimassa panta ja tulpat jos sukeltaa, jos ei Sukella niin panta riittää. Näin ollaan aina toimittu. Kuulemma putken reikä on niin pieni ettei sinne vesi pääse roiskeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, onpa teillä laitettu putket jo moneen kertaan! Vakuutus on kyllä kätevä tuossa tilanteessa. On kyllä kätevää, että putkien ollessa paikallaan voi tulehduksen iskiessä laittaa tippoja korviin ja seurailla meneekö ohi. Meillä ei mennyt, koska se tipoissa oleva antibiootti ei tehonnut just siihen bakteeriin.

   On kyllä tosiaan erilaisia nuo ohjeistuksen korvien suojaamisesta, mitenköhän ne niin paljon vaihtelee?

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)