Kaksplus.fi

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Kokemuksia De Buyer -hiiliteräspannusta


Yhteistyössä Eiring.fi, en hyödy linkkien klikkailusta mitenkään.

Ootko kyllästynyt hankkimaan uuden paistinpannun parin vuoden välein? Jos vastasit kyllä, lue ihmeessä, miten voit jatkossa välttyä uuden pannun hankinnalta. Hiiliteräspannu syrjäyttää pinnoitetun pannun monestakin syystä!

Ennen joulua kokosin postaukseen meiän perheen joululahjatoiveita, ja toiveiden joukkoon päätyi uusi paistinpannu, koska edellisen pannun pinnoite oli mennyt huonoksi. Onneksemme ei saatu uutta pinnoitettua pannua joululahjaksi, vaan päädyttiin joulun jälkeen googlailemaan hyviä paistinpannuja. Erityisesti etsittiin hiiliteräspannuja ja kokemuksia niistä, koska mies oli kuullut sellaisesta työkaveriltaan. Löydettiin tie Eiring.fi -verkkokauppaan ja sieltä De Buyer- hiiliteräspannut. Ilokseni Eiring alkoi kanssani yhteistyöhön ja saatiinkin heiltä mieleinen paistinpannu käyttöön. Totta puhuen mieheni tais olla uudesta paistinpannusta enemmän innostunut kuin minä!


Valitsin meille De Buyerin Mineral B-sarjan paistinpannun, joka sopii hyvin yleiskäyttöön. Siinä voi paistaa niin jauhelihan, pihvit kuin lätytkin (kokeiltu on!). Kooltaan pannun pohja on 20 cm, yläreunasta halkaisija on 28 cm ja reunan korkeus 4 cm. Tuo pannu on meille oikein hyvän kokoinen; riittävän suuri siis. Aluksi mietittiin tätä maalaispannua, koska aiemmin meillä on ollut käytössä kasarimallinen pinnoitettu paistinpannu. Eiringin asiantunteva asiakaspalvelija osasi kuitenkin kääntää mun pään, ja nyt voin sanoa, että onneksi valitsin tuo matalampireunaisen pannun! Toki voisin harkita maalaispannua toiseksi pannuksi, siinä olisi hyvä kypsentää esimerkiksi kasviksia.

Mikä hiiliteräspannu oikein on?

Hiiliteräspannu on valmistettu teräksestä, eikä siinä ole mitään teollista pinnoitetta. Tarttumaton pinta muodostuu rasvapolttojen myötä, kun rasva polymerisoituu pannun pintaan. De Buyerin Mineral B- sarjan hiiliteräspannuissa on täysin luonnollinen mehiläisvahapinnoite, joka auttaa pannun käyttöönotossa. Mehiläisvaha irtoaa pannusta käytön myötä.


Miksi ihmeessä hiiliteräspannu?

Ensiksikin, hiiliteräspannu on ikuinen, kun sitä huoltaa oikein (ja tuo huolto ei ole vaikeaa). Meiän ei siis tartte hankkia enää koskaan uutta paistinpannua (jos ei haluta toiseksi pannuksi eri kokoista pannua tai erillistä lätty/blinipannua tms). Meillä on aikaisemmin ollut käytössä pinnoitettuja paistinpannuja useampikin ja sellainen on pitänyt uusia parin kolmen vuoden välein, kun pinnoite on mennyt rikki ja ruoka alkanut tarttua kiinni.

Toinen hyvä asia hiiliteräspannussa on sen muovittomuus. Enää ei tarvitse miettiä tuleeko paistinpannusta jotain haitallisia aineita ruokaan, koska se on vain terästä. En jotenkin usko, että muovin paistaminen paistinpannun pinnassa voi olla oikeasti hyväksi ihmiselle.

Kolmanneksi, hiiliteräspannulla voi käyttää myös metallisia työväineitä muovisten ja puisten lisäksi. Olenkin suunnitellut metallisen, riittävän ohuen paistinlastan hankkimista. Muoviset on mun mielestä vähän turhan paksuja esimerkiksi lättyjen paistoon.


Mitä odotin?

Odotin saavani painavan paistinpannun, jonka pintaan ruoka tarttuu parin ensimmäisen viikon ajan kiinni. Odotin, että pannun huoltaminen on huomattavasti hankalampaa ja työläämpää kuin pinnoitetun pannun huoltaminen.

Mitä sain?

Painavahkon paistinpannun (n. 2,1 kg), jonka huoltaminen ei olekaan vaikeaa. (Ainakin hauislihas kasvaa kun tuolla pannulla kokkailee!) Ruoka ei tarttunutkaan kiinni, niin kuin luulin. Ensimmäisenä paistettiin (kahden rasvapolttokäsittelyn jälkeen) jauhelihapihvejä, jotka onnistuivat hyvin. Sitten paistettiin lättyjä, ja nekin onnistuivat huomattavasti paremmin kuin koskaan olisi voitu kuvitella. Yksikään lätty ei tarttunut kiinni pannuun, jopa ensimmäinen lätty onnistui hyvin, vaikka yleensä ensimmäinen lätty epäonnistuu aina!

Miten hiiliteräspannua huolletaan?

Aivan ensimmäiseksi uusi pannu pestään hyvin lämpimällä vedellä, jonka jälkeen tehdään rasvapolttokäsittely 2-3 kertaa. Pannu kuivataan hyvin pesun jälkeen ja sen pintaan levitetään öljyä noin 1 mm kerros, esimerkiksi talouspaperilla. Sitten pannua kuumennetaan niin kauan, että öljy alkaa savuta.

Aluksi uusi pannu on väriltään teräksen harmaa, mutta rasvapolttokäsittelyjen ja käytön myötä pannun pinta muuttuu tummemmaksi / ruskeaksi. Mitä tummempi ja patinoituneempi pannun pinta on, sitä paremmin se toimii eli ruoka ei tartu kiinni. Kuten kuvasta näkyy, meillä meni pannu toisella rasvapolttokerralla tosi tummaksi. Annettiin öljyn savuta vähän turhankin kauan, vähempikin olisi riittänyt.

Käytön jälkeen pannu pestään kuumalla vedellä. Astianpesuainetta ei saa käyttää koskaan, eikä konepestä. Jos lika ei lähde pelkällä kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, apuna voi käyttää vaikkapa karhunkieltä tai jotain kovaa harjaa. Tarvittaessa pannulle tehdään uusi rasvapolttokäsittely ennen seuraavaa käyttöä. Pesun jälkeen pannu kuivataan hyvin ja öljytään kevyesti, jotta se ei ruostu säilytyksen aikana. Paistinpannun mukana toimitettiin hyvät käyttöohjeet kirjallisena, joten pelkästään netin ohjeitten varassa ei tarvinnut toimia.


Vielä muutama yksityiskohta liittyen pannun käyttöön:
 • Pannua ei suositella liotettavaksi, eli pannu tulisi puhdistaa heti käytön jälkeen. 
 • Pannua ei tulisi käyttää ruuan säilytykseen.
 • Happamat aineet (esimerkiksi tomaatti, sitruuna, valkoviini) voivat muodostaa pannun pintaan vaaleita läikkiä, jotka poistuvat rasvapolttokäsittelyllä.
 • Kahva lämpenee, kun pannua lämmitetään pitemmän aikaa.
 • Pannun voi laittaa uuniin. Mineral B-sarjan pannut max 200 asteiseen uuniin korkeintaan 10 minuutiksi.
 • Pannun voi puhdistaa silloin tällöin suolalla. Tarkemmissa käyttöohjeissa on neuvottu miten puhdistus tehdään.
 • Jos pannuun tulee naarmuja esimerkiksi metallisista työvalineistä, pinnan voi hioa hienolla hiekkapaperilla ja tehdä sen jälkeen uuden rasvapolttokäsittelyn.


Saatiin lisävarusteena paistinpannuun De Buyer kahvansuoja, joka on mun mielestä aivan ehdoton lisävaruste. Hiiliteräspannun kahva on valurautaa, joten kahva lämpenee, kun paistinpannua käyttää pitemmän aikaa (esimerkiksi paistaa pihvejä tai lättyjä). Kahvansuojan ollessa käytössä pannun käsittely on helppoa, kun ei tarvitse muistaa napata pannulappua tai patakinnasta aina kun tarttuu kahvaan. Itse ainakin olin niin tottunut siihen pinnoitetun pannun muoviseen kahvaan, että olisin ilman kahvansuojaa varmasti polttanut näppini jo useamman kerran! Lämmöltä suojaamisen lisäksi kahvansuoja auttaa saamaan litteästä kahvasta paremman otteen pannua nostaessa. Kahvansuojan voi helposti ottaa pois paikaltaan, esimerkiksi pesua varten. Ilman asiantuntevaa asiakaspalvelua en kyllä olis huomannut tilata kahvansuojaa!

Ilokseni voin kertoa teille, että Eiring.fi -verkkokaupassa saa kaikista tuotteista -20% alennusta helmikuun 2017 ajan. Pitäisiköhän harkita sitä maalaispannua nyt kun on tuo tarjouskin ;)

3 kommenttia:

 1. Moi! Meilläkin on uuden pannun tarvis. Ollaan ajateltu valurautaista, suunnilleen samoin perustein kuin kirjoitit tuosta hiiliteräspannusta. Osaatko kertoa mitä eroja valurautaisen pannun ja hiiliteräspannun välillä on? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Hiiliteräspannu on kevyempi ja helppohoitoisempi kuin valurautapannu, ja sillä paistaessa ei tarvitse käyttää niin paljoa / ollenkaan rasvaa, koska pannun pintaan muodostuu tarttumaton pinta rasvapolttokäsittelyjen myötä. Käytännössä kyllä käytetään öljyä ja joskus öljy-voi -seosta paistamisessa, mutta ei mitään mahdottomia määriä. Nämä nyt semmoset jutut mitä ensimmäisenä tuli mieleen, toivottavasti osasin auttaa!

   Poista
 2. Mitä ootte tykänny tästä pannusta?

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa päivääni suuresti! Kiitos, kun jaksat kommentoida :)